Μαύρη τρύπα για τη ΝΔ

Δημοσκόπηση στη Β’ Αθηνών φέρνει το ΠαΣοΚ στην πρώτη θέση με 6,8 μονάδες διαφορά. Στις 4,9 μονάδες το προβάδισμα του Πρωθυπουργού έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου

Σοβαρή επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ στη Β Δ Αθηνών, την οποία παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» και διενεργήθηκε από τις 4 ως τις 10 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 2.400 ατόμων. Το ΠαΣοΚ προηγείται με μεγάλη διαφορά 6,8% μονάδων από τη ΝΔ στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, η οποία θεωρείται βαρόμετρο για τις εκλογές και όπου εκπροσωπούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2007 η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα με 1,5 μονάδα διαφορά από το ΠαΣοΚ. Δυσμενή είναι τα στοιχεία και για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή . Αν και εξακολουθεί να προηγείται στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, φαίνεται ότι το πλεονέκτημα που διατηρούσε απέναντι στον κ. Γ. Παπανδρέου περιορίζεται, αφού η διαφορά των δύο ανδρών βρίσκεται πλέον στις πέντε μονάδες, ενώ υπολείπεται για πρώτη φορά κατά 2,8 μονάδες στις θετικές γνώμες των πολιτών σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών, πληρώνει τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τη μέτρια εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την οικονομία. Αντιθέτως, το μπαράζ εμφανίσεων του προέδρου του ΠαΣοΚ τον Φεβρουάριο (τον Ιανουάριο η δημόσια παρουσία του ήταν ελάχιστη) προσέθεσε πόντους στον ίδιο και στο κόμμα του, δίνοντας την εντύπωση ότι προετοιμάζεται για την εξουσία.

Αναλυτικά, το ΠαΣοΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές κατά 6,8 μονάδες, με ποσοστό 30,8% έναντι 24% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%. Στη Βουλή μπαίνουν και οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 4,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει μετρηθεί στο 7,2% και θεωρείται μικρό για να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της ΝΔ. Οι ερευνητές δηλαδή θεωρούν παγιωμένη και μη αναστρέψιμη τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ποιοτικά στοιχεία: το ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ (63%) θεωρείται πολύ χαμηλό, ενώ το ποσοστό του ΠαΣοΚ βρίσκεται στο 80%. Επίσης, η σχέση μετακίνησης ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΠαΣοΚ διαμορφώνεται σε 4 προς 1. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, η διαφορά εκτοξεύεται στις 29,5% μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται στο 57% και την κυβερνητική παράταξη στο 27,5%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το ΠαΣοΚ προηγείται με 5 μονάδες από τη ΝΔ. Το ποσοστό του μετρήθηκε στο 29,1% και της ΝΔ στο 24,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,5%, ο ΛΑΟΣ στο 7% και οι Οικολόγοι- Πράσινοι στο 4,8%. Το ποσοστό του ΠαΣοΚ εμφανίζεται ελαφρώς πεσμένο λόγω των παραδοσιακών διαρροών προς την Αριστερά, 3,3% προς το ΚΚΕ και 4,3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο κ. Καραμανλής με ποσοστό 37% έναντι 32,1% του κ. Παπανδρέου με 32,1%. Η διαφορά των δύο αρχηγών σε πανελλαδική έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από τρεις εβδομάδες ήταν 12,5 μονάδες υπέρ του κ. Καραμανλή.

Για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου περνά μπροστά στις θετικές κρίσεις των πολιτών, με ποσοστό 38,3% έναντι 35,5% του κ. Καραμανλή. Αρνητικά κρίνεται το έργο του Πρωθυπουργού από το 63,9% των ερωτωμένων (στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι αρνητικές απόψεις είναι 25,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Παπανδρέου είναι 61,1% (22,2% στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ). Το έργο της κυβέρνησης κρίνεται αρνητικά από το 75,2% και θετικά από το 24,4%. Το έργο της αντιπολίτευσης κρίνεται αρνητικά από το 66,3% και θετικά από το 32,7%.

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s