Μετρήσεις: Πράσινο θρίλερ στη Β’ Αθηνών…

Xωρίς αντίπαλο εμφανίζεται το δίδυμο Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης στις μετρήσεις που γίνονται στη Β’ Αθηνών, ενώ υπολογίσιμη δυναμική εμφανίζουν ονόματα που ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα στην περιφέρεια «κολαστήριο» όπως λέγεται στην πολιτική αργκό η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Κοινό στοιχείο στις τελευταίες μετρήσεις είναι ότι οι Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης βρίσκονται πολύ μπροστά έναντι των υπολοίπων, με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί την πρωτιά που έλαβε και στις κάλπες των εκλογών το Σεπτέμβριο του 2007.

Μεγάλα ονόματα όπως ο Απ. Κακλαμάνης και η Β. Παπανδρέου παρουσιάζουν μια μικρή πτώση αλλά φαίνεται ότι διατηρούν τη δυναμική τους και την υψηλή θέση στον κατάλογο των εκλογίμων, όπως ψηλά στη σχετική λίστα διατηρούνται ο Μ. Ανδρουλάκης, ο Π. Ευθυμίου, η Μ. Αποστολάκη, η Μ. Δαμανάκη, ο Γ. Δημαράς και η Σ. Σακοράφα.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο Τ. Χυτήρης, ο Κ. Γείτονας και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρουσιάζουν πτωτική πορεία, όχι όμως τέτοια που να τους βγάζει εκτός εκλόγιμης θέσης, ενώ μια σειρά ονομάτων που μετρώνται ως υποψήφιοι δίνουν χαρακτηριστικά θρίλερ στη ρουλέτα της εκλογής.

Η Λ. Κατσέλη παρουσιάζει σημαντική δυναμική, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν έχει μετρηθεί ακόμα ο «παπανδρεϊκός» Σπ. Κουβέλης, που φέρεται όμως να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πού και αν θα είναι υποψήφιος με σταυρό, μετριέται στη Β’ Αθηνών και μετριέται πολύ ψηλά. Εκλόγιμος μετριέται ο πρώην βουλευτής Χρ. Πρωτόπαπας όπως επίσης και ο γνωστός εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος ενώ παλεύει για να μπει στη λίστα των εκλογίμων ο Ν. Μπίστης. Αν συνυπολογιστεί ότι στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών θα βρεθούν σίγουρα και άλλα «λαμπερά» ονόματα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στη Β’ Αθηνών -όπου αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα εκλέξει, από δεκατρείς που έχει σήμερα, ίσως και περισσότερους από δεκαεπτά βουλευτές- αναμένεται… σφαγή.

  • Τα «αστάθμιστα»

Σε διψήφιο αριθμό κυμαίνεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στην κρίσιμη περιφέρεια της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με τις αστάθμιστες μετρήσεις που έχει στα χέρια του το εκλογικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σημερινή εικόνα, όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, είναι αντιστρόφως ανάλογη της εικόνας που παρουσίαζε η αναμέτρηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, όπου σε διψήφιο νούμερο κυμαινόταν η διαφορά του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. έναντι του Κ. Σημίτη (δεν είχε γίνει ακόμα η αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) και του Γ. Παπανδρέου.

Η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση, «κρατάει» στην περιφέρεια, αν και αναμένεται με ενδιαφέρον το επόμενο κύμα μετρήσεων ώστε να μετρηθεί με πιστότητα η πρόσφατη κόντρα με τους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις μεγαλύτερες διαφορές υπέρ του να εμφανίζονται στη Β’ Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς και τις πρωτεύουσες της Κρήτης.

Στις αστάθμιστες μετρήσεις, δηλαδή των αυθόρμητων απαντήσεων πριν από τη διαδικασία προσαρμογής του δείγματος στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, η πτώση του Κ. Καραμανλή δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη άνοδο του Γ. Παπανδρέου. Αυτό ενισχύει τη ρευστότητα των αποτελεσμάτων, αν και το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βελτιώνονται.

  • Οι πρόωρες εκλογές

Ακόμη, όλο και περισσότεροι πολίτες τάσσονται το τελευταίο διάστημα υπέρ των πρόωρων εκλογών. Εχει μεγάλη σημασία για τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς αναλυτές ότι σε αυτή τη φάση οι κεντρικές τιμές στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή η πρόβλεψη που δίνει «χαμηλότερο – υψηλότερο» για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, δεν αλληλοκαλύπτονται πλέον, ενώ σταθερό είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη παράσταση νίκης που αφορά στην ψυχολογία του κόσμου.

«Ροκανίζει» η Αννα τη διαφορά

Στην Α’ Αθηνών δεν σημειώνονται ιδιαίτερες ανατροπές στο εσωκομματικό σκηνικό. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι απώλειες της Ν.Δ. είναι σαφώς μικρότερες από τις απώλειες σε επίπεδο επικράτειας ή άλλων περιφερειών, ενώ και τα κέρδη για το ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι δύσκολα θα χάσει την πρωτιά ο Κ. Σκανδαλίδης, αν και η Α. Διαμαντοπούλου «ροκανίζει» τη διαφορά. Μικρότερη όμως είναι η απόσταση που χωρίζει τον τρίτο στις περασμένες εκλογές Χρ. Παπουτσή από τη δεύτερη Α. Διαμαντοπούλου. Σταθερά παραμένουν στη λίστα των εκλογίμων η Σ. Ράπτη και ο Ν. Αλευράς και από εκεί και πέρα μετρώνται μία σειρά από πρόσωπα που μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Ορισμένες εταιρίες έχουν συμπεριλάβει στις μετρήσεις και τον Γ. Παπαντωνίου. Διεκδικεί την εκλογή του ο Π. Οικονόμου, ενώ συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις η Α. Ροκοφύλλου και ο Μ. Γιομπαζολιάς. Αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως η Α. Φόνσου, ο Κ. Παταβούκας και η Π. Ζούνη παραμένουν στο πλάνο των δημοσκόπων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ψάχνει υποψηφιότητες – εκπλήξεις.

  • ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 15.02.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s