Ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Ν.Δ. μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, πιστεύει το 49% Βαρόμετρο της Public Issue για «Κ» και ΣΚΑΪ

Η αμηχανία και κυρίως η έλλειψη ελπίδας που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, καταγράφεται με τον πιο παραστατικό τρόπο στο νέο Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ. Είναι εντυπωσιακό ότι τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ζητεί πλέον επιτακτικά εθνικές εκλογές, μόνον το 24% των ερωτηθέντων απαντά ότι εκείνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Ακόμη χαμηλότερο, δε, είναι το ποσοστό που εξακολουθεί να θεωρεί ικανότερη τη Ν.Δ. (22%), με την πλειοψηφία των πολιτών (49%) να απαντά πως «δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα «ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ». Ο προβληματισμός των ψηφοφόρων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες συσπείρωσης που εμφανώς επιχειρούν τον τελευταίο καιρό και τα δύο μεγάλα κόμματα, μόνον το 16% και το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από τον τρόπο που πολιτεύονται αντιστοίχως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με το 83% και το 81% να εξακολουθεί να εκφράζει την απαξία τους για αμφότερα τα κόμματα εξουσίας.

  • Προηγείται το ΠΑΣΟΚ

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν προφανώς το γεγονός ότι και στις υπόλοιπες απαντήσεις τους απουσιάζουν οι μεγάλες εκπλήξεις: Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης, αλλά ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός του κ. Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38,5% έναντι 34% της Ν.Δ. (η διαφορά δηλαδή βρίσκεται στις 4,5 μονάδες από 5 τον προηγούμενο μήνα) με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, να βρίσκεται ακόμη μακριά από τον λεγόμενο πήχυ της αυτοδυναμίας (41,5%). Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10% (10% είχε και τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ με 8,5% (επίσης είχε 8,5%), ο ΛΑΟΣ με 4,5% (από 5,5%) και τέλος οι Οικολόγοι με 3,5% (από 4%) πετυχαίνοντας οριακά την είσοδό τους στη Βουλή.

Σχεδόν αναλλοίωτοι παραμένουν και οι δύο άλλοι βασικοί δείκτες. Το μεν ΠΑΣΟΚ με 50% έναντι 24% της Ν.Δ έχει παγιωθεί στους ψηφοφόρους ότι θα ήταν «σίγουρος νικητής αν γίνονταν αύριο εκλογές», ωστόσο σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η διαφορά αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη (52% έναντι 23%) στοιχείο που ίσως δείχνει ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ρεύμα νίκης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί μεν (με 39%) να διατηρεί το πρόβαδισμά του ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου (35%), πλην όμως ο τελευταίος έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά αυτή, η οποία τον Ιανουάριο είχε μετρηθεί στο 9%.

  • Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Αξιοσημείωτα είναι, τέλος, τα συμπεράσματα από τις ερωτήσεις που διερευνούν «ποια είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα επιθυμούσαν οι πολίτες». Η πλειοψηφία (23%) απαντά «μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ», το 19% «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ.», το 13% «μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ» και μόνον το 12% «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ». Ενδειξη που επίσης επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις των πολιτών έναντι της αυτοδυναμίας, την οποία διεκδικεί η Χαρ. Τρικούπη.

Το σενάριο, πάντως, της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται από το 22% των πολιτών και σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας. Ακολουθεί με 20% η λύση της «οικουμενικής κυβέρνησης», με 14% η προοπτική της λεγόμενη μεγάλης συμμαχίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με το 18% των ερωτηθέντων να δηλώνει πάντως ότι θα προτιμούσε αντί όλων αυτών των σεναρίων, την επανάληψη των εκλογών.

  • Του Κωνσταντινου Ζουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/02/2009

[+] ΓPAΦHMA

Leave a comment