ΠΑΣΟΚ: Αυτοδυναμία στη 2η κάλπη!

Αυτοδυναμία στη 2η κάλπη

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται και εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ομως, το νέο στοιχείο που εντυπωσιάζει από την έρευνα της Μarc είναι ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ κλειδώνει και την αυτοδυναμία.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις επαναληπτικές εκλογές «δείχνει» η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Η έρευνα κοινής γνώμης επιχειρεί για πρώτη φορά να αποτυπώσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην κάλπη όχι μόνο στην πρώτη αναμέτρηση αλλά και στη δεύτερη, όταν αυτή γίνει. Σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, η αυτοδυναμία με τον ισχύοντα νόμο (Σκανδαλίδη) είναι εξαιρετικά απίθανη, ενώ μάλλον ανέφικτο θεωρείται και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τις διαμορφωμένες πολιτικές ισορροπίες.

Αυτοδυναμία στη 2η κάλπη

Ετσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να ευνοείται από το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αφού όχι μόνο αυξάνει την εκλογική του δύναμη αποσπώντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ, αλλά εξασφαλίζει και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάρη στην αυξημένη, κατά 10 έδρες, πριμοδότηση του πρώτου κόμματος από τον νόμο Παυλόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του νόμου που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές (δηλαδή τις επαναληπτικές), σε πεντακομματική Βουλή αν το πρώτο κόμμα διαθέτει ποσοστά μεταξύ 39% – 40% μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 151 έδρες. Αν μάλιστα τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου πλησιάζουν το 5%, τότε η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται και με ποσοστό 38%.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, χωρίς όμως να μπορεί να το αγγίξει και την πρώτη φορά που θα στηθούν οι κάλπες. Οπως προκύπτει από την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στο οποίο έχει γίνει στάθμιση της αδιευκρίνιστης ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να φτάνει σε ποσοστό το 38,9%, που του εξασφαλίζει περίπου 147 έδρες, ενώ σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 34,4% που της εξασφαλίζει μόλις 94 έδρες.

Αλλωστε για τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές φαίνεται εδώ και καιρό πεπεισμένο το εκλογικό σώμα με την παράσταση νίκης για το ΠΑΣΟΚ να έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα του 60,7%. Αντίθετα, δυνατότητα επανεκλογής για την κυβέρνηση διαβλέπει μόλις το 25,6% των ψηφοφόρων.

  • Ο καταλληλότερος και ο… προτιμότερος

Αν και ο πρωθυπουργός υπερέχει στην «καταλληλότητα» οι πολίτες προτιμούν μια κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου για την επόμενη 4ετία

Αν οι πολίτες έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στον επόμενο πρωθυπουργό, τότε… η ψήφος θα πήγαινε στον Γ. Παπανδρέου και η εμπιστοσύνη στον Κ. Καραμανλή. Η δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής» οδηγεί σε ένα, εκ πρώτης όψεως, σχιζοφρενικό συμπέρασμα, το οποίο όμως ύστερα από μια δεύτερη ανάγνωση ξεκαθαρίζει.

Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να αναδεικνύουν τον Κώστα Καραμανλή ως καταλληλότερο πρωθυπουργό σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρ ότι η ψαλίδα στο συγκεκριμένο ερώτημα έχει μειωθεί από το 13,4% που ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στο 4,1%. Σύμφωνα με τους πολιτικούς επιστήμονες, στο ερώτημα αυτό οι πολίτες διαχρονικά φαίνεται να επιλέγουν ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία και σε έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό τον εν ενεργεία και αυτό πολλές φορές με τη λογική «αυτόν ξέρω, αυτόν εμπιστεύομαι». Σημειώνουν, επίσης, ότι πολλές φορές στο παρελθόν το κόμμα της πολιτικής προσωπικότητας που αναδεικνυόταν καταλληλότερη για την πρωθυπουργία ήρθε δεύτερο στις εκλογές.

Από την άλλη στο βασικό ερώτημα «ποιος θα προτιμούσατε να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία», η εικόνα αντιστρέφεται και ο Γ. Παπανδρέου έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις με ποσοστό 42,9% έναντι 38,1% του Κ. Καραμανλή. Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό φαίνεται να είναι και αυτές που βαραίνουν περισσότερο στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τάση η οποία επιβεβαιώνεται και από μια σειρά άλλων στοιχείων.

Το 39,6% των πολιτών μεταξύ των οποίων και το 9,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 65,9% εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Το 73% (49,4% των ψηφοφόρων ΝΔ) κρίνουν ως ανεπαρκή τα μέτρα για την κρίση και το 59,4% αρνητικά και μάλλον αρνητικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης.

Οσον αφορά τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών παγιώνεται η συρρίκνωση των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται να μην παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την εικόνα των τελευταίων μηνών.

  • Ευρωεκλογές… εσωτερικού

Οι πολίτες ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βλέμμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή

Με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή επιλέγουν οι πολίτες τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως προκύπτει από την έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας «Μarc» για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».

Σύμφωνα με αυτήν, το 70,6% των ψηφοφόρων ψηφίζουν με γνώμονα τη στάση των κομμάτων στα εσωτερικά θέματα, ενώ πολύ υψηλό (81,4%) είναι και το ποσοστό όσων ψηφίζουν το ίδιο κόμμα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές αντιλαμβανόμενοι προφανώς τις τελευταίες ως ευκαιρία για να στείλουν ένα μήνυμα στα κόμματά τους σε μια ενδιάμεση διαδικασία πριν από τις κάλπες για το εθνικό κοινοβούλιο.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ελάχιστα διαφοροποιείται η εικόνα σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές με τη μόνη διαφορά ότι είναι χαμηλότερη η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων και από αυτό επωφελούνται περισσότερο τα μικρότερα κόμματα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc Α.Ε. – Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.:

1 (ΕΝΑ) ΕΝΤΟΛΕΑΣ: Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.007 νοικοκυριά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 9-12 Φεβρουαρίου 2009.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ΝΔ +- 2,8% & ΠΑΣΟΚ +- 2,9%.

ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Το δείγμα σταθμίστηκε με βάση το φύλο και την ηλικία (απογραφή ΕΣΥΕ 2001), καθώς και με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2007.

Η MARC Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης

  • ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, 15/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s