Σκοτάδι στο βάθος του τούνελ

  • Επιδείνωση της κρίσης προβλέπουν δύο στους τρείς πολίτες σύμφωνα με το «ΕΤ-Περισκόπιο» της MRB για τον ΕΤ.Κ

Επιδείνωση της κρίσης προβλέπουν οι πολίτες και τα βασικά τους ανακλαστικά είναι δυσπιστία προς το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, εναπόθεση των ελπίδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της προοπτικής συμμαχικών κυβερνήσεων. Το μηνιαίο «ΕΤ-Περισκόπιο», η τακτική έρευνα της MRB για τον ΕΤ.Κ, δείχνει μια γενική σταθεροποίηση των πολιτικών δεδομένων, με παγίωση της διαφοράς μεταξύ 3,5 και 4 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σαφώς μικρότερη διαφορά για τις ευρωεκλογές, διατήρηση της ψαλίδας των 30 και πλέον μονάδων στην παράσταση νίκης, αλλά και δύο ακόμη στοιχεία: αύξηση του προβαδίσματος του Κώστα Καραμανλή στην ευθεία σύγκριση με τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρωθυπουργία και προβάδισμα του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου ως διαχειριστή της κρίσης έναντι της ομολόγου του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λούκας Κατσέλη.

  • Δυσοίωνες προβλέψεις

Για τους πολίτες, πάντως, το μείζον και το άμεσο είναι η οικονομική κρίση, την οποία εκτιμούν βαθιά, παρατεταμένη και με άμεσες επιπτώσεις στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Ο φόβος, η περίσκεψη και η αίσθηση της συμμετοχής στην κρίση και τη διέξοδο αποτελούν μαζικά κοινωνικά ανακλαστικά. Δύο στους τρεις, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, πιστεύουν ότι τα χειρότερα έρχονται και δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Ελάχιστοι (7%) πιστεύουν πως η ανάκαμψη θα έρθει φέτος, λίγοι ελπίζουν και στο πρώτο (12%) ή το δεύτερο (17,6%) εξάμηνο του 2010. Η πλειοψηφία την περιμένει αργότερα ή και ποτέ, με λίγο πιο αισιόδοξους τους υποστηρικτές της Ν.Δ. και σαφώς πιο απαισιόδοξους τους ψηφοφόρους της Αριστεράς (κυρίως του ΚΚΕ). Η δυσφορία είναι γενική και διάχυτη. Τρεις τους τέσσερις συνεχίζουν να πιστεύουν πως τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν άσχημα.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν καταλογίζουν μόνον ευθύνες. Αναζητούν διέξοδο και θέλουν να αποτελέσουν μέρος της, αναγνωρίζοντας και ένα δικό τους μερίδιο στα βάρη. Πιστεύουν πως στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να συμβάλουν τα κόμματα (17,5%), οι οικονομικοί φορείς όπως οι τράπεζες (10,1%) και οι πολίτες (3,7%), αλλά κυρίως να υπάρξει μια γενική προσπάθεια. Δύο στους τρεις (66,6%) θεωρούν ότι και οι τρεις πυλώνες (πολιτικό σύστημα, οικονομικοί φορείς και πολίτες) πρέπει να έχουν κοινή συμβολή. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι παράδοξο ότι οι περισσότεροι Ελληνες εμπιστεύονται για τη διαχείριση της κρίσης τις Βρυξέλλες (55,5%), παρά τους εθνικούς θεσμούς, είτε πρόκειται για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο (31,5%), τον οικονομικό κύκλο του ΠΑΣΟΚ (29,7%), είτε, πολύ λιγότερο, το τραπεζικό σύστημα (25,1%). Ενας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. δεν εμπιστεύεται το «διευθυντήριο», ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό οπαδών του ΠΑΣΟΚ (37,9%) δεν εμπιστεύεται τον «οικονομικό κύκλο» του κόμματός του.

  • Σύγκριση προσώπων

Στην προσωποποίηση και την ευθεία σύγκριση, πάντως, ο Κώστας Καραμανλής βελτιώνει τη θέση του, ενώ ο Γιάννης Παπαθανασίου υπερτερεί της Λούκας Κατσέλη ή, για την ακρίβεια, σημειώνει λιγότερο κακές επιδόσεις. Τον εμπιστεύεται ένας στους τρεις στο σύνολο και σχεδόν έξι στους δέκα στο κόμμα του, ενώ στην κυρία Κατσέλη δείχνει εμπιστοσύνη ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους, κυρίως επειδή διχάζεται η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής, παρότι έχει ακριβώς τις ίδιες θετικές κρίσεις με τον κ. Παπανδρέου (39,5%), διευρύνει από τις 2,1 στις 4,6 μονάδες το προβάδισμά του έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Κι αυτό παρότι η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί: στην ικανότητα διακυβέρνησης χάνει μιάμιση μονάδα, παρότι και το ΠΑΣΟΚ έχει (ηπιότερη) πτωτική τάση, κατά μία μονάδα.

  • Ετσι, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερη για την αντιμετώπιση της κρίσης (40,4%) από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία (35,3%).

Αξιοσημείωτη άνοδος δημοτικότητας καταγράφεται για τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μικρότερη για τον Αλέξη Τσίπρα, μικρή υποχώρηση για την Αλέκα Παπαρήγα.

Μπροστά στην κρίση, οι πολίτες ξανασκέφτονται το ζήτημα των συνεργασιών. Υστερα από ένα μήνα αύξησης της εμπιστοσύνης στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, η ψαλίδα ανοίγει ξανά υπέρ των συμμαχικών σχημάτων, που προτιμούν σχεδόν έξι στους δέκα, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στη βάση του ΠΑΣΟΚ, που με 40 μονάδες διαφορά στην παράσταση νίκης προσβλέπει σε αυτοδυναμία, αλλά και πάλι το 45% λέει «ναι» σε συνεργασίες.

  • Του Φοίβου Καρζή,Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 08.03.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s