Συναίνεση ζητούν οι πολίτες

  • Η κάλπη των ευρωεκλογών είναι ένα σαφώς ευνοϊκότερο εκλογικό περιβάλλον για τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή από μια πιθανή εθνική κάλπη, επιβεβαιώνει το «ΕΤ-Περισκόπιο» της MRB, ενώ οι εκλογείς επιβραβεύουν την ιδέα της συναίνεσης που προβάλλει ο πρωθυπουργός ως αναγκαία για την έξοδο από την κρίση.


Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ είναι 3,8 μονάδες (από 3,9 τον προηγούμενο μήνα): 33,1% έναντι 29,3%. Το ΚΚΕ προηγείται σαφώς πια του ΣΥΝ (7,5% και 6,7% αντίστοιχα), με τον ΛΑΟΣ στο 4,3% και τους Οικολόγους-Πράσινους στο 2,7% και πρόβλεψη εισόδου στη Βουλή. Η συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 80% και για τη Ν.Δ. ξεπερνά ελαφρά το 70%.

Εάν η ψήφος αφορά ευρωεκλογές, η ψαλίδα κλείνει στις 2,8 μονάδες, 32,1% έναντι 29,3%, με τον ΣΥΝ να παίρνει κεφάλι από το ΚΚΕ στην Αριστερά. Πάντως, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το εκλογικό σώμα τα πιθανά αποτελέσματα της ευρω-κάλπης, καθώς φαίνεται να ορίζει με διαφορετικό τρόπο τι σημαίνει «νίκη» και τι «ήττα» για κάθε κόμμα. Η ανάλυση και τα αριθμητικά στοιχεία θα δημοσιευθούν μαζί με το δεύτερο μέρος της έρευνας της MRB στο αυριανό φύλλο του «Ελεύθερου Τύπου».

Η λέξη «συναίνεση», που είναι η κεντρική επιλογή του κ. Καραμανλή, έχει ισχυρή απήχηση στο εκλογικό σώμα. Δύο στους τρεις συμφωνούν με την ανάγκη συναίνεσης, όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσά τους και το 47,7% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι η συναίνεση συνιστά πρόσκληση σε συνενοχή, όπως το διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου (και διαβάστηκε στους ερωτώμενους επί λέξει), δεν έχει αντίστοιχη διείσδυση και η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη (συμφωνεί το 50,5%, διαφωνεί το 46,9%). Συμβαίνει μάλιστα να συμφωνεί με τον κ. Παπανδρέου στο επιχείρημα αυτό το 22% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά να διαφωνεί το 17% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

  • Ο «χάρτης» των στελεχών

Πρωτιά Σουφλιά, σταθερότητα Ντόρας Μπακογιάννη και άνοδος Αρη Σπηλιωτόπουλου ορίζουν την «ανθρωπογεωγραφία» της Ν.Δ. στην έρευνα της MRB για τον ΕΤ.Κ, την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην άνοδο της δημοτικότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος καταλαμβάνει πια με άνεση τη δεύτερη θέση πίσω από τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στη μέτρηση συμπεριλήφθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι υπεύθυνοι τομέων του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Σουφλιάς προηγείται σταθερά με 62,8% θετικές κρίσεις, μπροστά από την κυρία Μπακογιάννη (57,2%). Στην τρίτη θέση ανεβαίνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (48,9%), ο οποίος υποσκελίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να βρίσκεται πια στην πέμπτη θέση, λίγο μπροστά από τον Αντώνη Σαμαρά. Τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις συγκεντρώνουν ο Βαγγέλης Αντώναρος (49,4%) και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (47,9%).

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραμένει δημοφιλέστερος με 65%, αλλά τώρα το 60% ξεπερνά και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ακολουθούν, με πάνω από 50% θετικές κρίσεις, ο Α. Λοβέρδος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Θ. Πάγκαλος και η Α. Διαμαντοπούλου.

  • Του Φοίβου Καρζή, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 08.03.09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s