Το εξάμηνο της ανατροπής του σκηνικού

  • Ενα ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις, με σημαντικές ανακατατάξεις στη δυναμική των κομμάτων, αλλά και σταθερές, όπως η καταλληλότητα του Κ. Καραμανλή ως προς την πρωθυπουργία, αποτυπώνει η διαχρονική μελέτη των «Βαρομέτρων» της Public Issue.

Με τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώνεται πλέον στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ελάχιστοι ίσως ενθυμούνται ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2008, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωνε 17% στις δημοσκοπήσεις. Πλέον, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δημοσκοπικά να πλησιάζει στην αυτοδυναμία, συμπιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. συσπειρώνει δυνάμεις αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ εμφανίζουν μια εντυπωσιακή διαχρονική σταθερότητα.

Ο «μαύρος Σεπτέμβρης» για την κυβέρνηση ήρθε με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη Ν.Δ. (34%) προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ (32,5%) κατά 1,5 μονάδα. Τον Οκτώβριο, μετά την παρουσία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, την παροχή κάλυψης στους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη και τα επώδυνα οικονομικά μέτρα, η ανατροπή είχε συντελεστεί με το ΠΑΣΟΚ να περνά μπροστά (36% έναντι 35% της Ν.Δ.) και έκτοτε να αυξάνει σταδιακά τα ποσοστά του. Ραγδαία είναι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά την εντυπωσιακή αποδοχή της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε προβληματισμό και αποσυσπείρωση. Στον χάρτη των δυνάμει κοινοβουλευτικών κομμάτων εντάχθηκαν από τα τέλη του 2008 και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με την εκλογική τους επιτυχία πάντως να μοιάζει περισσότερο πιθανή στις επικείμενες ευρωεκλογές και να διερευνάται ως προς τις εθνικές κάλπες.

Ο μόνος δείκτης που με εξαίρεση τον Δεκέμβριο παραμένει σταθερά ευνοϊκός για την κυβέρνηση, είναι αυτός που αφορά το ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού. Τον Νοέμβριο του 2007, ο συσχετισμός ήταν δραματικά εναντίον του Γ. Παπανδρέου, με τον κ. Καραμανλή να συγκεντρώνει ποσοστό 51% έναντι μόλις 26% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Περίπου έτσι παρέμειναν τα πράγματα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε ο κ. Καραμανλής είχε ποσοστό 45% έναντι 31%. Η εμφάνισή του στη ΔΕΘ και ο χειρισμός της υπόθεσης Βατοπεδίου είχαν μικρή επίδραση.

Τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως, έφεραν τους δύο αρχηγούς σε απόσταση αναπνοής, με τον πρωθυπουργό να εξασφαλίζει 34% και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ 35%. Από τον Ιανουάριο, με τον ανασχηματισμό αλλά και με την οικονομική κρίση να χτυπά την Ελλάδα, η ψαλίδα ανοίγει εκ νέου υπέρ του πρωθυπουργού, ο οποίος προηγείται σταθερά.

Ως προς την παράσταση νίκης, είναι ενδεικτικό του κλίματος. Ξεκίνησε από 64% για τη Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2008, για να φτάσει τον Μάρτιο του 2009 στο 20%. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από 8% τον περυσινό Ιούλιο για να φτάσει σήμερα στο 59%.

[+] ΓPAΦHMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s