Κάηκε και το χαρτί Καραμανλή

  • «Ξεθωριάζει» και η εικόνα του πρωθυπουργού μετά την ελεύθερη πτώση της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μarc
Κάηκε και το χαρτί Καραμανλή

Σοβαρά σημάδια «κόπωσης» του εκλογικού σώματος από τον Κώστα Καραμανλή αποτυπώνει έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας «Μarc» για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτήν ο πρωθυπουργός δεν είναι πια το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Υπολείπεται κατά 2,1%, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ενώ και στο τελευταίο του «προπύργιο», δηλαδή την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η διαφορά τείνει να εξαλειφθεί.

Κάηκε και το χαρτί Καραμανλή

Υπό το βάρος των νέων αυτών δεδομένων, το επιχείρημα των υποστηρικτών του πρωθυπουργού, «Καραμανλής ή χάος», αρχίζει να αντηχεί κάπως περίεργα. Πόσω μάλλον που πια οι αρνητικές γνώμες για αυτόν είναι περισσότερες από τις θετικές.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της «Μarc», η εικόνα του πρωθυπουργού βρίσκεται σε σημείο οριακό για να μετατραπεί από πλεονέκτημα σε βαρίδι του κόμματος και αυτό χωρίς να έχει αποτυπωθεί ακόμα πλήρως στις δημοσκοπήσεις η αντίδραση των ψηφοφόρων στην ομολογία του ιδίου ότι κουράστηκε.

Στα παραπάνω συνηγορεί, επίσης, το ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και ένα ποσοστό που φτάνει το 16,8% ότι έχουν αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του κόμματός τους.

Μεγάλο είναι το άλμα των ποσοστών του κ. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», με αποτέλεσμα η διαφορά των 13,4 ποσοστιαίων μονάδων που τον χώριζαν από τον κ. Καραμανλή τον περασμένο Οκτώβριο να ελαχιστοποιηθεί και να φτάσει στη μιάμιση μονάδα.

Εκτός από την ελεύθερη πτώση Καραμανλή, η νέα δημοσκόπηση της «Μarc» καταγράφει στην πρόθεση ψήφου νέα διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας η οποία πλέον αγγίζει το 5,1%.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές μειώνεται στο 3,7%, είναι όμως σαφώς πιο πάνω από το όριο της αξιοπρεπούς ήττας που έχει θέσει για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός, ενώ εντυπωσιακό κεφάλι 46,5 ποσοστιαίων μονάδων έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην παράσταση νίκης.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 29/03/2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s