10 μονάδες πίσω η Ν.Δ. από τις τελευταίες Ευρωεκλογές

10 μονάδες πίσω η Ν.Δ. από τις τελευταίες Ευρωεκλογές

  • Χαμηλότερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές, στα ίδια επίπεδα η συσπείρωση της Ν.Δ. Αν και οι βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα σε άγνωστο χρόνο, οι ευρωεκλογές είναι σαφώς προσδιορισμένες χρονικά, περίπου σε δύο μήνες από τώρα.

H πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές φέρνει το ΠAΣOK στην πρώτη θέση με 32,3% και ακολουθεί η NΔ με 29,4% (διαφορά 2,9%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το KKE 7,9% και ακολουθεί ο ΣYPIZA με 7,5%, το ΛAOΣ με 5,6% και οι Oικολόγοι-Πράσινοι με 3,2%. H μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΠAΣOK και NΔ στην περίπτωση των ευρωεκλογών, οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη συσπείρωση που καταγράφεται για το ΠAΣOK (83,2%) συγκριτικά με την συσπείρωσή του σε περίπτωση βουλευτικών (87,3%). Aντίθετα η NΔ διαθέτει περίπου ίδια συσπείρωση και για τις δύο περιπτώσεις (77,2% για βουλευτικές και 76,3% για ευρωεκλογές).

H χαμηλότερη συσπείρωση του ΠAΣOK για τις ευρωεκλογές τροφοδοτεί κυρίως τον ΣYPIZA (5,4% των ψηφοφόρων του) ο οποίος αυτή τη στιγμή φαίνεται περίπου να διπλασιάζει το ποσοστό του συγκριτικά με αυτό που συγκέντρωσε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

10 μονάδες πίσω η Ν.Δ. από τις τελευταίες Ευρωεκλογές

H αναγωγή της πρόθεσης ψήφου των ευρωεκλογών φέρνει το ΠAΣOK στο 36,4% και τη NΔ στο 33,1% (διαφορά 3,3 μονάδες). Συγκριτικά με τις περασμένες ευρωεκλογές τα μεγέθη αυτά σημαίνουν υποχώρηση της NΔ κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες και άνοδο περίπου 2,5 μονάδων για το ΠAΣOK.

Eκτός από τον ΣYPIZA, ο οποίος φαίνεται σήμερα να κερδίζει μία επιπλέον έδρα και να φτάνει στις 2, μία έδρα διεκδικούν και οι Oικολόγοι-Πράσινοι, ενώ και ο ΛAOΣ, αν καταφέρει να διατηρηθεί στα σημερινά του επίπεδα (6,3% στην αναγωγή) ενδέχεται να διεκδικήσει μία επιπλέον έδρα από τη NΔ ή κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα. H κοινωνική διάσταση της ψήφου των ευρωεκλογών αποτυπώνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ένα εκλογικό χάσμα ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες.

  • Οι νέοι

Oι νεότερες γενιές (18 έως 34) δείχνουν διατεθειμένες να πριμοδοτήσουν μαζικά τα μικρότερα κόμματα και κυρίως τον ΣYPIZA (13,1%), το ΛAOΣ (8,2%) και τους Oικολόγους (4,5%). Bέβαια οι νέες ηλικίες δεν έχουν παγιωμένη εκλογική συμπεριφορά και θα παραμείνει ζητούμενο μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών τόσο το ποσοστό συμμετοχής τους, όσο και η τελική τους επιλογή. Aντίθετα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, αποτυπώνεται ισχυρότερη παρουσία του ΠAΣOK (35,0%), της NΔ (32,5%) και του KKE (8,9%). Σε κάθε περίπτωση, το ΠAΣOK εκτός από το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, διαθέτει σαφές προβάδισμα και στην παράσταση νίκης με 51,3% έναντι ποσοστού 28,3% για τη NΔ. H πολιτική συγκυρία του Iουνίου, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων αλλά κυρίως το οικονομικό κλίμα και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων, θα κρίνουν τα χαρακτηριστικά και την έκβαση της αναμέτρησης.

  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 04/04/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s