Παγιώνεται η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ

  • Δημοσκοπήσεις: Διχασμένη η κοινή γνώμη για τις πρόωρες εκλογές

  • «Ψήφο» στην εξακομματική βουλή

Διευρύνει τη διαφορά το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεσε ψήφου για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.Δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του «Βήματος του Πάσχα» καταγράφει υπεροχή του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5%, έναντι της Ν.Δ, για τις εθνικές εκλογές και 3,4% για τις ευρωεκλογές.

Η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει εξακομματική βουλή, τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας τη χρεώνουν στις κυβερνήσεις και όχι στους διεθνείς κραδασμούς..

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,9%, η ΝΔ 29,4%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%. Αντίστοιχα για τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ επιλέγεται από το 30,5%, η ΝΔ από το  27,1%, το  ΚΚΕ από το 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 6,4%, ο ΛΑΟΣ από το 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι από το 5,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τα “σκήπτρα” διατηρεί ο Κώστας Καραμανλής με 37,6% έναντι 33,3% του Γιώργου Παπανδρέου. Το 28,6% πάντως των ερωτηθέντων “καταψηφίζει” και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Στο ερώτημα αν η υπόθεση Παυλίδη πρέπει να “ανοίξει” τις κάλπες, το 58,4% απαντά όχι ή μάλλον όχι, ενώ το 35,3% δηλώνει ναι ή μάλλον ναι.

Τα ποσσοστά που τάσσονται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή την εκλογή του προεδρου της Δημοκρατίας το 2010, αυξάνονται. Το 69,4% καλεί τα κόμματα  να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου και να μη διαλυθεί η Βουλή.


Το 58,2% των ερωτηθέντων καταλογίζει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 14,8% στην “ψυχολογία” της υπερκατανάλωσης των Ελλήνων, και μόλις το 12,8%  συνδέει τα οικονομικά προβλήαμτα στη χώρα μας με τη διεθνή κρίση.

Ενδεικτικό είναι ότι το 43,6% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία της χώρας “εκτός τόπου και χρόνου”, καθώς εκτιμά ότι δεν έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της χώρας. Επίσης το 74,4% απαντά των είναι δίκαιο το αίτημα της ΕΕ για λήψη δημοσιονομικών μέτρων.


Ανησυχία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της εγχώριας οικονομίας εκφράζει το 56,6%  των πολιτών.Μείζον πρόβλημα για τη χώρα εκτιμά το 51,7% ότι είναι η ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Το 25%  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτροπή των δημοκρατικών θεσμών, ενώ το 54,6% θεωρεί απειλή την παρουσία των μεταναστών στη χώρα.

Ωστόσο, παρά τους κακούς οιωνούς και την αρνητική ψυχολογία το 78,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ακόμη ονειρεύεται το μέλλον!

  • enet.gr, 12:29 Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s