Παραπομπή Παυλίδη ζητεί το 70%

  • Αυξάνει τα ποσοστά του στην «καταλληλότητα» ο πρωθυπουργός

Ενδείξεις ανάσχεσης των αυξητικών τάσεων των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ με παράλληλη ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. καταγράφει η τακτική έρευνα «Περισκόπιο», που διενεργεί η εταιρία MRB για λογαριασμό του ET.K. Συμβαδίζοντας με τα ευρήματα κι άλλων δημοσκοπήσεων αυτής της περιόδου, η έρευνα επιβεβαιώνει το εξαιρετικά ανθεκτικό προφίλ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αυξάνει τα ποσοστά του ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου κατά 2,3 μονάδες (6,2% έναντι 3,9% του Απριλίου).

Το προβάδισμα του πρωθυπουργού προσλαμβάνει χαρακτήρα πολιτικού «αντίβαρου» για τη Ν.Δ., καθώς την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υπερέχει του κυβερνώντος κόμματος ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας κατά 6,6 μονάδες (34,6% έναντι 28%).

  • Παράσταση νίκης

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν ότι νικητής της μάχης των ευρωεκλογών θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τον δείκτη της παράστασης νίκης στο 62,1%. Αυξημένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι παράλληλα με τις ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές (40%), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπέρ της «διπλής κάλπης» τάσσεται και το 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ποσοστό του δικομματισμού παραμένει στο «χαμηλό» του 61,3%, ενώ μειωμένα κατά 0,6 της μονάδας εμφανίζονται τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πτώση, κατά 0,3 της μονάδας, παρουσιάζει και η εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ, ενώ, αντίθετα, η έρευνα εκτοξεύει τους Οικολόγους από το 3% του Απριλίου στο 4%.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, πάντως, είναι ότι η στάθμη της δεξαμενής των αναποφάσιστων παραμένει σε γενικά υψηλά επίπεδα (9,6%), ενώ ενδιαφέρον έχει ότι οι μισοί περίπου από αυτούς (45,5%) προέρχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

  • Συσπείρωση

Παρόμοια με την έρευνα του Απριλίου είναι και η εικόνα της συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων. Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (71,3%), με τις περισσότερες διαρροές του (7,3%) να σημειώνονται προς το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι ευκαταφρόνητες και οι αντίστοιχες προς τον ΛΑΟΣ (3,8%). Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει συσπειρώσει το μεγαλύτερο τμήμα όσων το επέλεξαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (81,7%), εξακολουθεί ωστόσο να εμφανίζει απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 4,1%.

Στην έρευνα της MRB συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και μέτρηση της πιθανότητας αποχής από τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 31,3% των πολιτών θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να μην ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ όσον αφορά στα κριτήρια της ψήφου το 44,9% δηλώνει ότι θα επιλέξει το κόμμα που μπορεί να μας εκπροσωπήσει καλύτερα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το 35,6% που συναρτά την ψήφο του με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

  • Γιατί τα σκάνδαλα δεν «πουλούν»

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τον τρόπο που προσλαμβάνει η κοινή γνώμη τις εξελίξεις είναι τα ευρήματα της έρευνας για τα σκάνδαλα. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι, αν και οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Παυλίδη και τάσσονται υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, εμφανίζονται, ωστόσο, να προκρίνουν ως σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ψήφου τα ζητήματα καθημερινότητας και τις θέσεις που διατυπώνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και όχι τις θέσεις των κομμάτων για τη διαχείριση των θεμάτων διαφθοράς.

  • Κριτήρια ψήφου

Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι, ενώ καθημερινότητα και κρίση επηρεάζουν συνολικά το 81,6% των ψηφοφόρων, μόνο το 11% δηλώνει ότι συναρτά την ψήφο του με τα σκάνδαλα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν και με το βάρος που αποδίδεται στις υποθέσεις σκανδάλων. Συγκεκριμένα, οι μισοί και πλέον (54,8%) δηλώνουν ότι η ενασχόληση της πολιτικής ζωής του τόπου με τα σκάνδαλα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο απαιτείται, το 14,6% λέει ότι η προσοχή που τους δίνεται είναι αυτή που απαιτείται, ενώ μόνο το 25,4% θεωρεί ότι τα σκάνδαλα «υποφωτίζονται».

  • Συνυπεύθυνοι

Στο ερώτημα περί της «πατρότητας» των σκανδάλων οι ψηφοφόροι απαντούν ότι αυτά «ανήκουν» και στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ θεωρούν ότι ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους δεν έχει ούτε η Ν.Δ. (79%) αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ (59,8%).

«Αξιολογώντας» τις υποθέσεις σκανδαλώδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος ή άλλες περιπτώσεις διαφθοράς που απασχόλησαν ή απασχολούν τη δημόσια ζωή, οι πολίτες δίνουν την πρώτη θέση στο Βατοπαίδι με 36,8% και τη δεύτερη στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου με 29,3%. Ακολουθούν το σκάνδαλο της Siemens (8,9%), τα ομόλογα (6%), η υπόθεση Κοσκωτά (5,4%) και οι υποκλοπές (3,4%).
Οσον αφορά, τέλος, στο ποιο «χρώμα» έχει η υπόθεση της Siemens, το 76% των ψηφοφόρων απαντά ότι αυτή συνδέεται τόσο με την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και με την αντίστοιχη της Ν.Δ.

  • Καταπέλτης το «πόρισμα» της έρευνας για τον Α. Παυλίδη

Αρνητική είναι η ετυμηγορία της κοινής γνώμης για τον Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της MRB, οι επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Με βάση όσα γνωρίζουν, έχουν ακούσει ή έχουν διαβάσει για την υπόθεση, υπέρ της παραπομπής τάσσονται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς (83,4 και 84,2% αντίστοιχα), ιδιαίτερα υψηλό είναι ωστόσο και το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (53,4%) που ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού. Συνάρτηση της παραπάνω θέσης αποτελεί και η απάντηση που δίνεται, όταν οι πολίτες ερωτώνται αν ο κ. Παυλίδης οφείλει να παραιτηθεί από βουλευτής, σε περίπτωση που ψηφιστεί αύριο το βράδυ η παραπομπή του από 151 συναδέλφους του στην Ολομέλεια του σώματος. Τα ποσοστά είναι κι εδώ συντριπτικά για τον πρώην υπουργό, καθώς το 82% δηλώνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ μόνο το 9% πιστεύει ότι δικαιούται να διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση το αίτημα παραίτησης προσλαμβάνει διακομματικό χαρακτήρα, καθώς φαίνεται να το υποστηρίζουν όχι μόνο οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης, αλλά και το 81,1% της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

  • ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 03.05.09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s