Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ και στις ευρωεκλογές

  • Στο 3% η διαφορά με τη Ν.Δ. για τις κάλπες της 7ης Ιουνίου
  • Προβάδισμα πέριξ του 3% δίνουν στο ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του “Ελεύθερου Τύπου”, Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,1% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 32,2% των προτιμήσεων, έναντι 29,1% για το κυβερνόν κόμμα. Ακολουθεί το ΚΚΕ με γ,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 5,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4%. Στο 9,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Συντριπτική είναι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης, καθώς το 62,1% του δείγματος πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. διαμορφώνεται σε 21,1%.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εν μέσω εορταστικού τριημέρου, το 65,7% των ερωτηθέντων σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες, έναντι του 31,3% που σκέφτεται να απέχει. Όσον αφορά στα κριτήρια ψήφου, το 44,9% δήλωσε ότι θα επιλέξουν το κόμμα που πιστεύει ότι θα τους εκπροσωπήσει καλύτερα στην Ευρώπη, το 35,6% ότι θα ψηφίσει με βάση την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το 12,3% πως θα ζυγίσει και τα δύο πριν πάρει την απόφασή του.

Το δημοσκοπικό παράδοξο της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά εντείνεται, θυμίζοντας τις αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν προηγηθεί της αποχώρησης του Κώστα Σημίτη από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου με 6,2% (39,8% αντί 33,6%). Την ίδια όμως στιγμή, το 34,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερο να κυβερνήσει τη χώρα, έναντι 28% που πιστεύει το ίδιο για τη Νέα Δημοκρατία.

Προβάδισμα 3% δίνει στο ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές και η μέτρηση της Rass για το “Παρόν”. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 33,2%. ακολουθεί η Ν.Δ. με 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,7%, το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑΟΣ με 5% και οι Οικολόγοι – Πράσινοι με 3,3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 9%.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης και σε αυτήν τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 60,5%, έναντι 30% για τη Ν.Δ. Στο ερώτημα ποιος από τους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 45,5% και ο Γ. Παπανδρέου το 33,4%.

  • enet.gr, 08:35 Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s