Το ΠαΣοΚ προειδοποιεί για «πειρασμό εκμετάλλευσης των δημοσκοπήσεων»

  • Θέλει να αποκλείσει προσπάθειες αθέμιτου επηρεασμού της κοινής γνώμης

Μέτωπο σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης των δημοσκοπήσεων όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, έσπευσε να ανοίξει προκαταβολικά το ΠαΣοΚ. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε να αναδιατυπώσει την πολιτική της εκτίμηση και στόχευση εν όψει ευρωεκλογών, με την επισήμανση ότι μετά τις 7 Ιουνίου «σε κάθε περίπτωση, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο γι΄ αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά».

Σε συνέχεια των επανειλημμένων αναφορών του κ. Γ. Παπανδρέου στις «καθαρές σχέσεις» μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής, η Ιπποκράτους απηύθυνε χθες προειδοποίηση προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή των ερευνών ως την τελευταία στιγμή. «Είναι προφανές, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι και οι μετρήσεις επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά, διότι έτσι είναι, ότι αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι κανόνες δεοντολογίας. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει αυτό,κι εμείς θα επιμένουμε ώστε να γίνει» τόνισε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και μίλησε για «πειρασμό εκμετάλλευσης των δημοσκοπήσεων από διαφόρους».

Η απόφαση για την παρέμβαση αυτή ελήφθη με το δεδομένο ότι στις επικείμενες εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ως και 48 ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως είχε υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή.

Με τις κινήσεις αυτές το ΠαΣοΚ, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε από τη μία πλευρά την ύπαρξη μιας ανησυχίας για ενδεχόμενο κλείσιμο της ψαλίδας όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών και από την άλλη έσπευσε να καταγγείλει εκ προοιμίου την όποια προσπάθεια αθέμιτου επηρεασμού της κοινής γνώμης στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε χθες το προεκλογικό του πρόγραμμα, με την επίσκεψή του στο ΚΑΠΗ της Αργυρούπολης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των δομών πρόνοιας και χαρακτήρισε βαρβαρότητα το να μην μπορεί ο συνταξιούχος να τα βγάλει πέρα στο μήνα και την ίδια στιγμή «να βλέπουμε παντού αυτή τη διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο».

O πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για «εμπαιγμό που υφίστανται πάνω από 100.000 συνταξιούχοι» και παραπέμποντας στον Ανδρέα Παπανδρέου απευθύνθηκε στα «περήφανα γηρατειά». Οπως είπε, και «πριν από το ΄81 έλεγαν ότι όταν έρθει το ΠαΣοΚ, θα σας πάρουν τα χωράφια και τα κατσίκια» και «πού θα μπορέσετε να βρείτε τα χρήματα για να κάνετε τις αλλαγές;», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρέωσε τους πολίτες με 80 δισ. ευρώ, τα οποία πήγαν σε δώρα και σε προνόμια «ημετέρων». Επιπλέον δεσμεύτηκε, ότι πέραν της αξιοποίησης της εμπειρίας παλαιών στελεχών θα βάλει «μπροστάρηδες και νέους ανθρώπους».

  • Προβάδισμα τριών μονάδων

Σταθερό προβάδισμα του ΠαΣοΚ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ. Και οι δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό διαφοράς με το οποίο προηγείται το ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ, ενώ εμφανίζουν και τους Οικολόγους Πρασίνους ως τρίτο κόμμα. Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της GΡΟ, που έγινε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Μega με τον κ. Ι. Πρετεντέρη , το ΠαΣοΚ προηγείται με 30% (προηγούμενη μέτρηση 30,7%) έναντι 26,3% της ΝΔ (προηγούμενη μέτρηση 27%). Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 8,5% (προηγούμενη μέτρηση 5,8%), το ΚΚΕ με 7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ καταγράφουν το ίδιο ποσοστό με 6%.

Στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η διαφορά ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ καταγράφεται στο 3,8%. Συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ προηγείται με 27,3% έναντι 23,5% και ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 7,9%, το ΚΚΕ με 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,9%, και ο ΛΑΟΣ με 4,5%.

  • Την αποχή ξορκίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

O φόβος του «αυτογκόλ» ξύπνησε στην Κουμουνδούρου λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ. Πάντως τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος κινητοποιούνται στη γραμμή «της συλλογικής προσπάθειας για το καλύτερο αποτέλεσμα», όπως έλεγε χθες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά τις εκλογές η Κουμουνδούρου θα «κάνει ταμείο». Χθες ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τόνισε ότι γυρίζει κανείς την πλάτη στο πολιτικό σύστημα «των σκανδάλων, της διαφθοράς και της διαπλοκής» μονάχα συμμετέχοντας στις εκλογές. Αντιθέτως, «ημεγαλύτερη ανάσα που μπορούμε να δώσουμε σ΄ αυτό το πολιτικό σύστημα είναι τη δυσαρέσκεια και την οργή μας να την εκφράσουμε από τις ξαπλώστρες στις 7 του Ιούνη», είπε.

Την ίδια ώρα ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης προειδοποίησε από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι από την Κυριακή των εκλογών θα ξεκινήσει η συλλογική αξιολόγηση του αποτελέσματος. « Αυτό σημαίνει », όπως είπε, «ότι αν οι επιδόσεις είναι κατώτερες από τους στόχους που έχουμε θέσει, τις προσδοκίες των πολιτών που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατώτερες από τα ποσοστά που μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν από 2-3 μήνες, θα πρέπει συλλογικά και με ειλικρίνεια να πούμε τι λάθη κάναμε, τι δεν κάναμε σωστά, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα» .

Ε ν τω μεταξύ την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό επτά συνιστωσών του από τις ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν πάρει μέρος, χωρίς να υπάρξει ζήτημα, στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την απόφαση η ΚΟΕ, όπως και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Μ. Γλέζος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 26 Μαΐου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s