Σε ρηχά νερά ο δικομματισμός

  • Χαμηλά ποσοστά, αλλά και κλείσιμο της «ψαλίδας» υπέρ ΠΑΣΟΚ στο 4,5% καταγράφει η Public Issu
  • Tου Γιωργου Π. Τερζη, Η Καθημερινή, 27/5/2009

Εικόνα συνολικής αποδοκιμασίας του πολιτικού σκηνικού, με τα χαμηλά ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας και τη συνεχή άνοδο των Οικολόγων, αναδεικνύει το 4ο κύμα του Βαρομέτρου της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣKAΪ. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται και η ρευστότητα στη δυναμική των κομμάτων, με τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, αυξάνοντας τη δύναμή της, την ίδια ώρα που στο ΠΑΣΟΚ παρατηρείται εκλογική κόπωση.

Η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά συρρικνούται στις 4,5 μονάδες έναντι 6 μονάδων που καταγράφηκε μόλις προ τριών ημερών. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33% (έναντι 34% στο 3ο κύμα του Βαρομέτρου) και η Ν. Δ 28,5% (έναντι 28). Η παράσταση νίκης παραμένει, ισχυρά, υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με το 61% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι θα κατακτήσει την πρωτιά στην επικείμενη αναμέτρηση. Τρίτο κόμμα εμφανίζονται σταθερά οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με τη δύναμή τους να εκτιμάται σε 8,5% έναντι 7% στην προηγούμενη μέτρηση. Ελαφρά κάμψη παρατηρείται και στα υπόλοιπα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, με την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμάται στο 5,5% (από 6%), του ΚΚΕ στο 5% (από 5,5%) και του ΛΑΟΣ στο 4,5% (από 5%). Περί το 5% αθροιστικά μοιράζονται τα μικρότερα κόμματα, με τη Δράση του κ. Στ. Μάνου να υπολογίζεται στο 1% και το ΠΑΜΜΕ του κ. Στ. Παπαθεμελή στο 0,5%.

Ενδεικτική της τάσης απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού ή, με άλλους λόγους, της αντικομματικής τάσης της κοινής γνώμης είναι η γεωμετρική άνοδος των Οικολόγων – Πρασίνων, με τα ποσοστά τους να αυξάνονται από 6,5% στις 13 Μαΐου σε 8,5% στις 22 τρέχοντος. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι αν ο χρόνος προ των εκλογών ήταν μακρύτερος, η δυναμική του κόμματος θα περιοριζόταν, όπως συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ. Λιγότερες από δύο εβδομάδες, ωστόσο, πριν από τις ευρωεκλογές, εκτιμάται με υψηλό ποσοστό ασφαλείας η εντυπωσιακή εκλογική τους επίδοση.

Την ίδια στιγμή, ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. παρουσιάζουν μικρές μόνον αυξομειώσεις και ουσιαστικά κινούνται πέριξ ενός γραμμικού μέσου όρου, σε συνάρτηση προφανώς με την πολιτική συγκυρία. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η τελευταία μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας, που είχε παρατηρηθεί και στις 13-15 Μαΐου, είναι απόρροια της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της Ν. Δ., μέσω των τηλεοπτικών σποτ και της δραστηριότητας του πρωθυπουργού.

[+] ΓPAΦHMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s