Τάση αποσυσπείρωσης σε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΚΚΕ

  • Τάσεις να καταγράψουν μία από τις χειρότερες, αθροιστικά, επιδόσεις στην ιστορία τους εμφανίζουν τα κόμματα της Αριστεράς, με το τέταρτο κύμα του Βαρομέτρου να καταγράφει αποσυσπειρούμενο, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 61% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ το 2007 δηλώνει ότι θα επιλέξει το ψηφοδέλτιο του Περισσού. Το 9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ δηλώνουν ότι θα επιλέξουν τους Οικολόγους, 5% κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, 4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 11% των κόκκινων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, αρνούμενοι προφανώς συμμετοχή σε μια εκλογή που αφορά έναν θεσμό που το κόμμα τους καταγγέλλει. Ακόμη πιο ανησυχητική για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι τα στοιχεία συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαμορφώνεται μόλις στο 44%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σοβαρές απώλειες, ίσες με το 19% της κομματικής του βάσης, προς τους Οικολόγους – Πράσινους και 10% προς το ΠΑΣΟΚ. Αναποφάσιστοι εμφανίζεται το 7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ενώ 6% δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Απώλειες προς τους Οικολόγους (13%) και το ΠΑΣΟΚ (11%) καταγράφεται και για τον ΛΑΟΣ, με τη συσπείρωσή του να εκτιμάται περί το 54%.

Συνολικά, οι -εν δυνάμει- ψηφοφόροι των Οικολόγων προέρχονται κατά 33% από τη Ν.Δ, 22% από το ΠΑΣΟΚ 11% από το ΣΥΡΙΖΑ και 8% από το ΚΚΕ. Εισροές έχουν ακόμη και από τον ΛΑΟΣ, ενώ δεν μοιάζουν να αποτελούν επιλογή των νέων ψηφοφόρων, αφού το ποσοστό περιορίζεται σε μόλις 2%.

«Οικολόγοι», δηλώνουν μόλις το 5% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα των Οικολόγων – Πρασίνων.

Συνολικά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του 2007 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ό,τι επέλεξαν και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, το 31% δηλώνουν ότι θα επιλέξουν μάλλον διαφορετικό κόμμα, εξηγώντας τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Από τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι προέρχεται η μεγαλύτερη μάζα ψηφοφόρων που δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε ότι θα απέχουν από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Το 36% των αναποφάσιστων (δηλαδή το 2,52% του δείγματος) προέρχονται από τη Ν.Δ έναντι μόλις του 12% (0,84% του συνόλου) από το ΠΑΣΟΚ. Το 28% όσων θα απέχουν δηλώνει ότι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές Ν.Δ., με το ΠΑΣΟΚ να έχει κι αυτό απώλειες (24% όσων δηλώνουν αποχή).

Τα σημαντικά ποσοστά αποχής στις επικείμενες ευρωεκλογές σχεδόν προεξοφλούνται από όλες τις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν το 79% των ερωτηθέντων από το Βαρόμετρο δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την 7η Ιουνίου.

Σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν, πάντως, ότι ενδιαφέρονται είτε λίγο είτε καθόλου για τις ευρωεκλογές. Το 23% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται «αρκετά» για την επικείμενη αναμέτρηση, ενώ το «σκληρό πυρήνα» όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται «πολύ» για τις ευρωεκλογές αποτελεί μόλις το 18% των ερωτηθέντων.

[+] ΓPAΦHMA

Advertisements

One response to “Τάση αποσυσπείρωσης σε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΚΚΕ

  1. Κύριε Παναγέα

    Κυρία Χρηστάκη

    Μεταφραστική εταιρεία paspartu

    Πότε επιτέλους θα με πληρώσετε για τις μεταφράσεις που σας έκανα;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s