Νέο κλείσιμο της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στο 3,5%

  • Σύμφωνα με το 5o κύμα του Βαρόμετρου της Public Issue, που καταγράφει τάσεις ανόδου της αποχής από τις εκλογές
  • Του Γιωργου Π. Τερζη, Η Καθημερινή, 30/5/2009

Περαιτέρω μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου, αποτυπώνει το 5ο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ. Η διαφορά των δύο κομμάτων μειώθηκε πλέον στις 3,5 μονάδες, εξαιτίας της παρατηρούμενης αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 32%, έναντι 33% στις 22 Μαΐου. Η Ν.Δ. εμφανίζει σταθερότητα στο 28,5%, ενώ βελτιωμένη εικόνα καταγράφεται και για την Αριστερά, κυρίως λόγω της βελτίωσης της συσπείρωσης Περισσού και Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ βελτιώνει τα ποσοστά του κατά μιάμιση μονάδα και καταγράφεται στο 6,5%, περνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που φθάνει το 6%, από 5,5% στην προηγούμενη μέτρηση.

Στην τρίτη θέση, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει το κόμμα των Οικολόγων – Πράσινων, με 8% και ελαφρά κάμψη, ενώ αμετάβλητη εμφανίζεται η δυναμική του ΛΑΟΣ με 4,5%. Η Δράση καταγράφεται στο 1%, ενώ 2 μονάδες μοιράζονται τα διάφορα «οικολογικά» ψηφοδέλτια.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με 43 μονάδες (60% έναντι 17% της Ν.Δ.), ωστόσο στον πίνακα των συσπειρώσεων αποτυπώνεται ορατά η «κόπωση» της εκλογικής του βάσης, που είχε φθάσει σε ποσοστό συσπείρωσης 77,5% προ δεκαπενθημέρου για να απολέσει σχεδόν 10 μονάδες στη συνέχεια. Η συσπείρωση παραμένει ζητούμενο και για τη Ν.Δ. αφού κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω από το 60%, έστω κι αν περιορίζονται οι διαρροές προς τους Οικολόγους.

  • Η αποχή και τα κόμματα

Μπορεί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να καλούν τους ψηφοφόρους στις κάλπες, ωστόσο υπό προϋποθέσεις η αποχή οδηγεί σε μεγέθυνση των ποσοστών τους. Οπως αποτυπώνει το Βαρόμετρο, λόγω αποχής τα δύο κόμματα εξουσίας «κερδίζουν» από μία μονάδα, ενώ αντιθέτως περιορίζεται το ποσοστό των Οικολόγων – Πρασίνων.

Το σενάριο μοιάζει πιθανό καθώς, πλησιάζοντας τις εκλογές, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μεγεθύνεται.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, περιορίστηκε από το 79% στο 75% το τμήμα του πληθυσμού που εξέφρασε σαφή πρόθεση να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα, δείγμα ότι οι περισσότεροι στρέφονται στην αποχή και όχι σε μία ψήφο διαμαρτυρίας.

Αναμενόμενα χαμηλό είναι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις ευρωεκλογές. Μόλις 42% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις επικείμενες κάλπες. «Σχεδόν καθόλου» δηλώνει το 38% και λίγο το 19%. Σχεδόν το 80% της κοινής γνώμης δηλώνει, επίσης, ότι δεν παρακολουθεί ειδήσεις ή συζητήσεις για τις ευρωεκλογές ούτε όμως και τις καθημερινές, σχεδόν, δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να αποτυπώσουν τη δυναμική του εκλογικού σώματος.

[+] ΓPAΦHMATA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s