Ρυθμιστής η αποχή, απογειώνονται οι Οικολόγοι

Μια διαφορά της τάξης των τριών μονάδων χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα μία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Η «επιχείρηση πόλωση» επιδρά στο εκλογικό σώμα, αλλά σε περιορισμένη έκταση, ενώ ούτε η τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας με τις συνεντεύξεις και το ντιμπέιτ διαμορφώνει κάποιο ιδιαίτερο ρεύμα.

Ενα σκηνικό πλήρους ρευστότητας έχει διαμορφωθεί και η μόνη πραγματική τάση που ενισχύεται καθημερινά, παραμένοντας εξαιρετικά εύθραυστη, είναι των Οικολόγων-Πρασίνων: για πρώτη φορά «γράφουν» διψήφια ως προς την εκτίμηση ψήφου στο «ΕΤ-Περισκόπιο», την πολιτική έρευνα της MRB για λογαριασμό του ΕΤ.Κ.

Το πόσοι και ποιοι θα φτάσουν τελικά μέχρι το παραβάν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η αποχή επηρεάζει καθοριστικά τους συσχετισμούς. Η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από 3,2 μονάδες στην πρόθεση ψήφου περιορίζεται στις 2,7 όταν η μέτρηση αφορά μόνον εκείνους που δηλώνουν πως όντως θα ψηφίσουν και κινείται στις 3,8 μονάδες στην εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα. Η «οικολογική ψήφος» εκτινάσσεται στο 10,7% – με τη μερίδα του λέοντος (9,2%) να πηγαίνει στον κυρίαρχο πια σχηματισμό του χώρου, τους Οικολόγους-Πράσινους. Παρά την προσέγγιση προς το χρόνο των εκλογών, η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε σε ένα επταήμερο πυκνό από πολιτική δραστηριότητα και επικοινωνιακή προβολή, που μεσολάβησε από την προηγούμενη μέτρηση του ΕΤ-Περισκοπίου. Για το ΠΑΣΟΚ έπεσε από 77,5% σε 74,5% και για τη Ν.Δ. από 68,5% σε 67,8%, διαμορφώνοντας τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου σε 29,9% και 26,7% αντίστοιχα. Στα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν.

Το ΚΚΕ προηγείται καθαρά με 6,9% έναντι 4,9% του ΣΥΝ και 4,1% του ΛΑΟΣ. Την ίδια ώρα δυσαρεστημένοι εκλογείς επιβιβάζονται μαζικά στο δημοσκοπικό «τρένο» των Οικολόγων-Πρασίνων, δίνοντάς τους πρωτοφανή ποσοστά, που εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό. Καταγράφουν 9,2% στην πρόθεση ψήφου, με άνοδο τριών μονάδων από την προηγούμενη έρευνα της MRB (6,2%). Οι Οικολόγοι, δηλαδή, αύξησαν τη δημοσκοπική επιρροή τους κατά 50% μέσα σε επτά ημέρες κατά τις οποίες κυριάρχησαν τα σποτ των μεγάλων και των μικρότερων κομμάτων, οι διακαναλικές και άλλες συνεντεύξεις και η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών. Από τα τέλη Απριλίου έχουν υπερδιπλασιάσει τη δύναμή τους από το 4% στο 9,2% και στην εκτίμηση ψήφου φτάνουν το 10,7% – με ακραίο μάλιστα όριο εκλογικής επιρροής αυτή τη στιγμή, εάν συνυπολογιστεί και το περιθώριο σφάλματος, στο αδιανόητο έως σήμερα ποσοστό του 12,7%. Ταυτόχρονα, όμως, η εκλογική τους βάση εμφανίζεται ρευστή, θολή και ακραία επισφαλής.

Περισσότεροι από τους μισούς εκλογείς που εάν ψήφιζαν θα τους προτιμούσαν δηλώνουν ότι είναι πιθανό να μην ψηφίσουν. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ., που έχει τη συμπαγέστερη βάση, δεν ξεπερνά το 13,7%. Η βάση των Οικολόγων είναι ευάλωτη και εξαιτίας της απόλυτης πολυσυλλεκτικότητάς της: αντλούν σχεδόν εξίσου από τη δεξιά/κεντροδεξιά, το κέντρο και την αριστερά.

Ο εκλογικός πήχυς
Η ρευστότητα είναι και συνολικά μεγάλη, με έναν στους πέντε ψηφοφόρους να μην έχει ακόμη αποφασίσει πού θα ρίξει την ψήφο του, έναντι 72% που έχουν πλήρως αποκρυσταλλώσει την απόφασή τους. Το ποσοστό αυτό συγκροτείται σε συντριπτικό βαθμό από «συμπαθούντες» τους Οικολόγους. Αντιθέτως, η εκλογική διαδικασία έχει νόημα για τους Ελληνες και η συμμετοχή δεν συμπιέζεται: πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν πως θα πάνε στις κάλπες. Και ένας στους τέσσερις θα προτιμήσει διαφορετικό κόμμα από εκείνο που είχε ψηφίσει το Σεπτέμβρη του 2007.

Η διαφορά (μάλλον παρά το «νίκη ή ήττα») φαίνεται να αποτελεί εκλογικό πήχυ για τη βάση της Ν.Δ., που έχει αφομοιώσει προκαταβολικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται πια με σχεδόν 43 μονάδες (61,9% έναντι 19%) και έχει προβάδισμα πεντέμισι μονάδων ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται οριακά του Γιώργου Παπανδρέου σε θετικές γνώμες (37% έναντι 36,5%), αλλά έχει και πέντε μονάδες περισσότερες αρνητικές κρίσεις (στο 46,5%). Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν αντίστοιχα ισοζύγια της τάξης του ένα θετικό προς δύο αρνητικά.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τα δεδομένα παραμένουν σταθερά, με προβάδισμα 5,4 μονάδων για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ στην ικανότητα διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 6,9 μονάδες.

  • Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 31.05.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s