«Ανοίγει η ψαλίδα» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

  • Όπως δείχνει το τελευταίο κύμα του βαρόμετρου της Pubic Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pubic Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΣΚΑΪ, «άνοιξε η ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Επίσης, δυσαρέσκεια για τον δικομματισμό επικρατεί στην κοινή γνώμη, ενώ παρατηρείται αδυναμία των παραδοσιακών μικρών κομμάτων να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια αυτή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, «υπάρχει ασάφεια σχετικά με το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί τρίτο την 7η Ιουνίου, ενώ περίπου το 6% των πολιτών κατευθύνεται σε μικρότερα κόμματα όπως η Δράση, οι Κυνηγοί ή η Δημοκρατικοί».

Στην πρόθεση ψήφου, που δεν περιλαμβάνει την αποχή και τις αρνήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 37%, η ΝΔ ακολουθεί με 32%, ΚΚΕ και Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν από 7%, ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 6% και ΛΑΟΣ 5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν το 6%.

Σε σχέση με το 6ο κύμα της δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει αύξηση των ποσοστών του κατά 5% (37% έναντι 32%), η ΝΔ καταγράφει αύξηση κατά 3,5% (32 έναντι 28,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν επίσης αύξηση κατά 1% (7% έναντι 6%), ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παραμένουν σταθερά στα ποσοστά τους.

Βάσει της πρόθεσης ψήφου του 7ου κύματος του βαρόμετρου οι έδρες που θα καταλάμβαναν τα ελληνικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο είναι 8 για το ΠΑΣΟΚ, 7 για τη ΝΔ, από 2 για ΚΚΕ, Οικολόγους Πράσινους και ΣΥΡΙΖΑ, και 1 έδρα για το ΛΑΟΣ.

Ως προς την τελική συσπείρωση των κομμάτων τη μεγαλύτερη εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 72,5%. Ακολουθούν του ΚΚΕ με 61%, της ΝΔ με 56,5%, του ΛΑOΣ με 51,5% και τέλος του ΣΥΡΙΖΑ με 45,5%.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τα δύο μεγάλα κόμματα κατά ηλικιακή κατηγορία, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υπεροχή στις ηλικίες από 18 ως 64 ετών, ενώ η ΝΔ υπερέχει στην κατηγορία από 65 ετών και άνω.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Ιουνίου σε 1001 άτομα.

http://www.kathimerini.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s