Γκάλοπ: νέα αλλαγή πλαισίου

Αναζωπυρώθηκαν χθες για άλλη μία φορά οι φήμες για εκλογές το φθινόπωρο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει σε ισχύ την παλαιότερη διάταξη με την οποία απαγορευόταν η δημοσίευση δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από την ημέρα της κάλπης. Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι από την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την αλλαγή του νόμου, γαλάζια στελέχη αλλά και η αντιπολίτευση συνέδεαν ευθέως την εξέλιξη με τις επίμονες φήμες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αργά χθες το μεσημέρι, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία με την οποία αίρεται η ισχύς του νόμου 3688/08. Στην Αιτιολογική Εκθεση που συνόδευε την τροπολογία αναφέρεται ότι «η πληθώρα των δημοσκοπήσεων κατά την πρόσφατη εμπειρία όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στις ευρωεκλογές, παρουσίασε έντονα αποκλίνουσες διαφορές και συνεχείς ανατροπές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τη σύγχυση των πολιτών. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η επαναφορά του προϊσχύσαντος καθεστώτος, με το οποίο υφίστατο απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκόπησης 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών».

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αφορά την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών τηλεφώνων και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Ιουλίου.

Για το θέμα μίλησε ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι προτιμότερο -και για λόγους ποιότητας της Δημοκρατίας- κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς το οποίο ίσχυε, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι 15 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών».

«Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς αρχές και χωρίς κανένα απολύτως πρόσχημα και νομοθετεί ό,τι τη βολεύει. Αν μπορούσε να νομοθετήσει και την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, όσο η ψαλίδα δείχνει για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία τρεις μονάδες κάτω από το ΠΑΣΟΚ, θα το έκανε» ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Με έκπληξη» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τροπολογία για να αλλάξει πάλι τον νόμο περί δημοσκοπήσεων και να επαναφέρει το παλιό σύστημα. Εμείς ήμασταν αντίθετοι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όμως θεωρούμε αδιανόητο, επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν βολεύουν αυτή τη στιγμή τη Νέα Δημοκρατία, να ξαναλλάζει το πλαίσιο χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση μόνο και μόνο διότι φαίνεται ότι αυτό βολεύει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

  • Της Εφης Xατζηιωαννιδου, Παρασκευή, 10 Iουλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s