Ξηλώνουν τον νόμο για τις δημοσκοπήσεις

  • Επαναφέρουν την απαγόρευση δημοσιοποίησης σφυγμομετρήσεων 15 ημέρες πριν από εκλογές που είχε καταργήσει ο κ. Ρουσόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε χθες την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφισή της με διαδικασίες κατεπείγοντος διάταξης για την επαναφορά του καθεστώτος απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, επαναφέροντας τη ρύθμιση που είχε καταργήσει ο κ. Ρουσόπουλος. Δεξιά, το δημοσίευμα του «Βήματος» που ήδη στις 9 Ιουνίου προανήγγελλε την κατάργηση της διάταξης (ΑΠΕ/ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ)

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ξορκίζει την εκλογολογία και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως δεν προγραμματίζει πρόωρες εκλογές, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανακοινώνει αποδεικνύουν πως όχι απλώς τις σχεδιάζει, αλλά τις έχει σχεδόν αποφασίσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε χθες την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφισή της με διαδικασίες κατεπείγοντος διάταξης για την επαναφορά του καθεστώτος απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές. Τη πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρύθμιση που ίδια ψήφισε είχε αποκαλύψει το «Βήμα» δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό έλαβε την έγκριση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός δεύτερου σχεδίου «ΘΗΣΕΑΣ» που θα προβλέπει απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κονδυλίων συνολικού ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη χθες, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της και προωθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία επαναφέρεται το προηγούμενο καθεστώς στο θέμα των δημοσκοπήσεων, δηλαδή θα απαγορεύεται και πάλι η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Τ η διάταξη αυτή είχε καταργήσει το καλοκαίρι του 2008 με ειδική ρύθμιση ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, επιτρέποντας τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων ως και 48 ώρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την αιτιολογία πως η απαγόρευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου νέφη ψιθύρων και φημολογιών για το εκλογικό αποτέλεσμα, που σε τελική ανάλυση το επηρέαζαν.

«Η πρόσφατηόμωςεμπειρία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά κοινή αποδοχή, δεν επιβεβαίωσε την εκπλήρωση του σκοπού που είχε τεθεί, δηλαδή την πληρέστερη και επίκαιρη ενημέρωση των πολιτών μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Και αυτό γιατί η πληθώρα των δημοσκοπήσεων παρουσίασε έντονα αποκλίνουσες διαφορές και συνεχείς ανατροπές σε χρονικά διαστήματα που απείχαν ελάχιστα το ένα από το άλλο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα αντί της επιδιωκόμενης πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών, να δημιουργηθεί σύγχυση» τόνισε χθες ο κ. Αντώναρος αιτιολογώντας την επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς. «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος επιμένει στην ορθότητα των επιχειρημάτων του και της ρύθμισής του, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι θα πράξει όταν η διάταξη τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προγραμματίζει να ψηφιστεί η διάταξη από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, παρακάμπτοντας τον κ. Ρουσόπουλο που θα συμμετάσχει στο Γ΄ Τμήμα και αποφεύγοντας τον σκόπελο μιας πιθανής αποχής του.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα τη ρύθμιση για τις δημοσκοπήσεις προκαλεί εύλογες υποψίες πως θέλει να είναι έτοιμη για το φθινόπωρο, στην περίπτωση που επιλέξει να καταφύγει ξαφνικά σε εκλογές. Το ίδιο άφησε σαφώς να εννοηθεί και ο κ. Αντώναρος χθες όταν απαντώντας στην παρατήρηση του «Βήματος» πως η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί την εκλογολογία, παρατήρησε: «Εχετε δίκιο μεν σε αυτό που λέτε. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο υποφαινόμενος, προσωπικά, το βράδυ των ευρωεκλογών, σε ενημερωτική συζήτηση που είχα μαζί σας, είχα εκθέσει τον προβληματισμό τον οποίο έχουμεκαι το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής. Είναι μια ρύθμιση η οποία έχει προαναγγελθεί. Δεν είναι ούτε αιφνιδιαστικήούτε σηματοδοτεί κάτι συγκεκριμένο. Είναι μια ρύθμιση η οποία, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι απαραίτητη. Και, αντιθέτως, γίνεται σε ανύποπτο χρόνο, τη στιγμή δηλαδή που δεν υπάρχει ημερομηνία, ορίζοντας εκλογών, έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές».

Ισχυρές ενδείξεις πρόωρων εκλογών δημιουργεί και η απόφαση που ανακοινώθηκε επίσης χθες για τον σχεδιασμό προγράμματος (ΘΗΣΕΑΣ 2) βάσει του οποίου θα ενισχυθούν με 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια οι δήμοι της χώρας. Η ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος σε μια περίοδο κρίσης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εκλογικού σχεδιασμού και πως κάθε άλλο παρά απορρίπτει πλέον τις πρόωρες εκλογές.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Leave a comment