Δεν συσπειρώνουν οι πρόωρες

  • Αέρα άνετης εκλογικής υπεροχής δίνει στα πανιά του ΠΑΣΟΚ η νέα δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής.
  • Αέρα άνετης εκλογικής υπεροχής δίνει στα πανιά του ΠΑΣΟΚ η νέα δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής», επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η διαφορά του από τη ΝΔ παγιώνεται και διευρύνεται στην πορεία προς τις κάλπες.

Δεν συσπειρώνουν οι πρόωρες

Στην έρευνα, η οποία πρόλαβε να περιλάβει και το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών (από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου), το άνοιγμα της ψαλίδας εκτείνεται στις 6,5 μονάδες, υπογραμμίζοντας έτσι το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα μόνιμο υπόστρωμα δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ, αν και αυξάνει οριακά τη συνοχή της, παραμένει σε κατάσταση πολιτικού σοκ, με σημαντικές διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο ΛΑ.Ο.Σ την πλαγιοκοπεί.

Δεν συσπειρώνουν οι πρόωρες

Ακόμα και μετά το διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, ο κόσμος της ΝΔ παραμένει, όπως δείχνουν τα ευρήματα, «μουδιασμένος», αδυνατώντας να παρακολουθήσει το διάβημα του ηγέτη της παράταξης.

Από την άλλη, αποτυπώνεται εντονότερα από κάθε άλλη φορά το προβάδισμα και στην προσωπική σύγκριση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο στρέφουν τώρα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το βλέμμα οι πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία, το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, στην προοπτική της κατάληψης της εξουσίας, έχει ισχυρό κυβερνητικό προφίλ, χωρίς όμως για την ώρα να έχει απαντηθεί το ερώτημα της αυτοδυναμίας, η οποία θα κριθεί από σειρά παραμέτρων και βεβαίως από το κλίμα που θα επικρατήσει στον εκλογικό ανταγωνισμό.

Υπάρχει ωστόσο ακόμα ένα υπολογίσιμο ποσοστό αναποφάσιστων, που με «αμετακίνητο θυμό» φαίνεται να έχει γυρίσει την πλάτη στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, βάζοντας σε δοκιμασία τις αντοχές των κομματικών επιτελείων.

Στην έρευνα αποτυπώνονται δύο ακόμα κρίσιμες διαπιστώσεις:

?ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή βρίσκεται σε εμφανή δυσαρμονία ακόμα και με τις διαθέσεις των οπαδών της ΝΔ. Μία μόλις ημέρα προτού το διάγγελμα, μόνο το 15,6% των ψηφοφόρων της επιθυμούσε τις πρόωρες κάλπες.

Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 06/09/2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s