Καθαρό προβάδισμα σε Γιώργο και κυβέρνησή του

  • Οι πολίτες δίνουν προβάδισμα στον Παπανδρέου στην καταλληλότητα και δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ

Η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας παραμένει σταθερά πάνω από τις 6 μονάδες, στο 6,1%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προκάλεσε στατιστικά αμελητέες μετατοπίσεις, ενισχύοντας όμως το ρεύμα των πολιτικών αναχωρητών προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Καθαρό προβάδισμα σε Γιώργο και κυβέρνησή του

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό συσπείρωσης της κομματικής βάσης, πράγμα αυτόχρημα, αυτονόητο, αν σκεφτεί κανείς ότι η μέρα της κρίσιμης αναμέτρησης πλησιάζει.

Φαίνεται ωστόσο σήμερα πως στο στρατόπεδο των «γαλάζιων» έχει εγκατασταθεί μόνιμα η ηττοπάθεια, την ώρα που ο πρωθυπουργός δείχνει να χάνει το στοίχημα στο έδαφος της Οικονομίας.

Καθαρό προβάδισμα σε Γιώργο και κυβέρνησή του

Στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε στο διάστημα 8-10 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής» αποτυπώνεται το σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα η υψηλή δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που δείχνει να αλώνει και το τελευταίο οχυρό της «γαλάζιας» άμυνας στο ισοζύγιο της καταλληλότητας.

Το ΠΑΣΟΚ που ανεβάζει ρυθμούς -όπως και τα υπόλοιπα κόμματα πάντως- προηγείται με 35,0% έναντι 28,9% της ΝΔ και έπονται: ΚΚΕ με 7,6%, ΛΑΟΣ με 5,9% και ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, ενώ οι Οικολόγοι με 1,7% δείχνουν να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την είσοδο της Βουλής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς «χρεώνει» στον Αλέκο Αλαβάνο τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε το κόμμα στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς δείχνει να βελτιώνει τις επιδόσεις του σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

  • ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο μύθος της ΔΕΘ

Η έρευνα της MARC για το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ομιλία του κ. Καραμανλή καθώς και η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δεν κατόρθωσε να μεταβάλει τους δυσμενείς για τη Ν.Δ. εκλογικούς συσχετισμούς. Αν και ενίσχυσε το ηθικό των πιστών ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης, δεν κατόρθωσε να περιορίσει αισθητά τις διαρροές της προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον ΛΑ.Ο.Σ., ούτε να μειώσει σημαντικά το σχετικά υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων της Ν.Δ.

Η αύξηση που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα στη -χαμηλή ούτως ή άλλως- συσπείρωση της Ν.Δ. συνοδεύτηκε από την παράλληλη αύξηση της συνοχής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των μικρότερων κομμάτων.

Τρεις εβδομάδες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξακολουθεί να πείθει περισσότερους απ’ όσο η Ν.Δ. ότι μπορεί να διαχειριστεί σχετικά καλύτερα τα προβλήματα της χώρας και βρίσκεται στο κατώφλι της αυτοδυναμίας.

ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος MARC

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc Α.Ε. – Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ).

ΕΝΤΟΛΕΑΣ: Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.097 νοικοκυριά

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 8 – 10/9 2009 ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ΝΔ +- 2,7% & ΠΑΣΟΚ +- 2,8% ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2007 Η marc Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s