Πάνω από τις δέκα ποσοσταίες μονάδες παραμένει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ

  • Τρεις μήνες μετά τις κάλπες
  • Στο 10,6% διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει θετικά (58,2%) και μάλλον θετικά (18,7%) την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ.
  • Στην πρόθεση ψήφου, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 39,6%, η Νέα Δημοκρατία 29%, το ΚΚΕ 6,7%, ο ΛΑΟΣ 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 1,6%.
  • Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 79,8% θετικές γνώμες, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 75,5%, η Αλέκα Παπαρήγα με 56,2%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 55,7% και ο Αλέξης Τσίπρας με 43%.
  • Ως προς την άποψη των πολιτών για τους υπουργούς, προηγείται στις θετικές γνώμες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η κα Κατερίνα Μπατζελή, Δημήτρης Δρούτσας και Χάρης Παμπούκης.
  • Εξάλλου, το 72,9% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να κάνει κάποιες οικονομικές θυσίες ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, το 55% πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθηθεί μία πιο ήπια οικονομική πολιτική έναντι των αυστηρών μέτρων που προτείνει η ΕΕ (36,7%). Θεωρεί πάντως ότι όσα έχουν ανακοινωθεί είναι γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση (57,1%).
  • Η πλειοψηφία των πολιτών έχει σχηματίσει θετική γνώμη για την κυβέρνηση θεωρώντας ότι «έχει όρεξη για δουλειά, προσπαθεί» (82,2%) ή «έχει ήθος και εντιμότητα» (69,3%) και «φέρνει νέες ιδέες» (65,6%), με τα ποσοστά να πέφτουν πάντως σε χαρακτηριστικά όπως «θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της» (42,9%) και «είναι αποτελεσματική, αποφασιστική» (42,7%).
  • Σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, θερμής αποδοχής (ποσοστά άνω του 80%) τυγχάνουν το επίδομα αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και τα νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας. Τη χειρότερη αντιμετώπιση, με διαφορά, έχουν οι πολίτες έναντι των νέων τελών κυκλοφορίας.

// <![CDATA[//

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s